Het perfecte tuigje voor jouw hond!

Als je op Social Media de berichten over de wandeluitrusting van je hond bekijkt zie je vaak dat er een tuigje wordt aangeraden. Dus ga je naar de dierenwinkel en schaf je met al je goede bedoelingen een tuigje aan. Vriendelijk geholpen door het meisje dat altijd op zaterdag werkt en met wat extra lekkers en een tuigje voor je hond. En dan kom je mij tegen bij het Snuffelbos (https://wolfhalla.nl/snuffelbos/), op wandeling (https://wolfhalla.nl/op-wandeling/) of tijdens een cursus (https://wolfhalla.nl/mijn-hond-leren-lezen/) … voorzichtig maak ik een opmerking over je wandeluitrusting..

Hoe kan dat nou? Want je was zo goed geholpen in de dierenwinkel? En je wilt het beste voor je hond dus je hebt gedaan wat er in de dierenwinkel gezegd werd. En daar wringt het soms al een beetje. Helaas worden er in dierenwinkels allerhande halsbanden, tuigen, (slip)kettingen en gentle leaders verkocht. Door mensen die vaak niet de juiste moderne welzijnsgerichte kennis hebben over wat nou precies passend is voor jouw hond.

Zeven belangrijke aspecten als je een tuigje gaat aanschaffen!

Als je een tuigje gaat aanschaffen is het heel belangrijk om naar een aantal aspecten te kijken:

  1. Een goed zittend tuig geeft geen druk op hals-wervelkolom, luchtpijp, strottenhoofd of de zenuwen in die regio.
  2. De schouderbladen en voorpoten moeten volledig vrij kunnen bewegen.
  3. De ruimte achter de ellebogen moet zo groot zijn dat de hond zijn poot volledig naar achteren moet kunnen bewegen.
  4. De schoft moet vrij kunnen bewegen.
  5. Het ruggedeelte van het tuig moet de beweeglijkheid van de schouderbladen niet belemmeren.
  6. Het einddeel van het tuig moet voor de laatste rib zitten.
  7. Je hond moet het fijn vinden om het tuig te dragen.

Welke tuigen voldoen dan aan deze aspecten? Want je hebt tuigen in verschillende soorten en maten: de instaptuigjes, de tuigjes met de borstband, het y-tuigje en het zogenaamde ‘anti-trektuigje’. Het laatste tuigje, het ‘anti-trektuigje’ valt eigenlijk als eerste af voor mij. Dit is een verzinsel van de huisdierenmarketing. Leren ontspannen wandelen zorgt ervoor dat je hond niet trekt. Als je dit met zo’n ‘anti-trektuigje’ voor elkaar moet krijgen zit er iets mis in je ‘ontspannen wandel technieken’ en zorg je ervoor dat het ‘anti-trektuigje’ door het toedienen van fysieke pijn en ongemak je hond niet laat trekken. Niet welzijnsgericht dus.

Sommige tuigjes zijn makkelijk aan te trekken..

Het instaptuigje is makkelijk aan te trekken en wordt dus veel gekozen. Waarom ik deze toch niet aanraad is vanwege het feit dat dit tuigje de schouderbladen en de bovenarm belemmeren. Daarnaast zit de sluiting tussen de schouderbladen waardoor de hond anders kan gaan bewegen.

Verder zie je het tuigje met de borstband veel. Deze is ook weer makkelijk aan te trekken, maar de borstband loopt over het schoudergewricht (honden hebben geen sleutelbenen zoals wij en drukt het dus direct op de spieren) of er vlak boven. Als het tuig net te klein is drukt het ook op de slokdarm. Verder drukken ze op de schouderbladen en zit het heel dicht achter de elleboog. Vandaar dat ik deze ook niet zou aanraden.

Het Y-tuigje: altijd goed?

Dan komen we bij het Y-tuigje. Hiermee worden alle genoemde delen van het lichaam vrij gelaten en komt er geen druk op de nekwervelkolom. Deze raad ik dus het meest aan. Let echter wel op het materiaal, de maat en de pasvorm. Zo had Sera een tuigje van Ruffware die perfect bij haar lichaam pastte. Als we dit tuigje Sarai zouden aantrekken zou die op een heleboel verschillende plekken niet goed zitten. Sarai loopt dus in een compleet ander merk (Non-stop dogwear) omdat deze goed bij haar lichaam past en moeten wij in de zomer en winter aanpassen vanwege de hoeveelheid vacht.

En zo zie je dus dat er geen heilig merk is wat y-tuigjes betreft. Sla de schreeuwende reclames over en ga op onderzoek uit. Welk tuig past het beste bij het lichaam van jouw hond? Heel belangrijk om te doen want ik deed net een Googlesearch en kreeg de zogenaamde top 5 beste honden y-tuigen te zien. Geen 1 van deze tuigen zou goed zitten bij Sarai. Ook wij hebben er een poosje over gedaan om het juiste tuigje te vinden.

Medische indicaties voor alternatieven..

Daarnaast is er nog iets anders om rekening mee te houden. Onze trouwe volgers weten bijvoorbeeld dat Sera de laatste jaren helemaal geen tuigje meer droeg, maar een halsband. Waarom? Een halsband is toch helemaal geen goed idee? Dat klopt! (Zie strottenhoofd en luchtpijpbelemmering en zeker niet aan een lange lijn!) maar Sera zat op een gegeven moment onder de ouderdoms- vet- en kankerbulten. Geen enkel tuigje zou meer goed zitten bij haar. Dus had ze voor de vorm een losse halsband om daar waar het nodig was en ze echt niet los mocht lopen. Medische indicaties kunnen dus (tijdelijk) een reden zijn om toch voor iets anders te kiezen.

Er is niks gentle aan de gentle leader..

Omdat ik ook de (slip)kettingen en gentle leader noemde ook hier aandacht voor. Een (slip)ketting geeft net als de halsband druk op het strottenhoofd en de luchtpijn alleen dan in zwaardere vorm. Onderzoek heeft uitgewezen dat je hier echt interne schade mee aanricht buiten het feit dat het pijn en ongemak veroorzaakt. Aan een gentle leader is niks ‘gentle’. Deze geeft druk en pijn op een zeer gevoelig gedeelte van het lichaam van de hond namelijk de neus.

Een constante druk op de luchtpijp…

Tenslotte een paar (echte) details. Zoals de grootte van de opening waar de kop doorheen moet. Deze moet niet te klein zijn want anders heb je dus druk op de nekwervelkolom, maar ook niet te groot want als ze opzij schuiven staat er druk op de schoudergewrichten of (als hij echt te groot is) kan je hond erin verstrikt raken of zich uit los maken. Bovendien is het handig om te kijken waar de sluitingen vallen op het lichaam en dat het materiaal niet te stug is en waar de buikband het lichaam raakt (2 vingers achter de voorpoten).

Laat je niet gek maken..

Laat je dus niet gek maken door de industrie met flitsende merken, beloftes en hippe designs. Maak je eigen afwegingen met de bovengenoemde aspecten en kijk wat er bij jouw hond past!

Deze tekst is geschreven door gediplomeerd Family Dog Mediator en hondencoach Marra Mensink. Het overnemen van deze tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media met bronvermelding en benoeming van auteur wordt gewaardeerd om zo gedegen moderne wetenschappelijke kennis te verspreiden voor een veilige en fijne samenleving voor mens en hond.

Hee, ik ben Marra

Master of Education en Professional Family  Dog Mediator.

In mijn artikelen een uitleg over natuurlijk gedrag bij honden zodat ook jij wetenschappelijk onderbouwde keuzes kan maken met betrekking tot jouw hond.

Bovendien tips en tricks van mij als Kynologisch Instructeur  en Hondengedragsdeskundige voor positieve hondentraining, science-based, welzijnsgericht en force-free!

meer artikelen