“Dit MOET je dus echt kunnen afpakken!” Nee, nee, nee…

“Niet?” Nee. “Waarom niet dan?” Omdat je de band en het vertrouwen met en van je hond dusdanige schade kan toebrengen dat je had gewenst dat je het niet eens had willen afpakken.

“Ok, misschien is afpakken dan een groot woord, ik moet toch dingen kunnen ruilen met mijn hond?” Wederom nee, niet altijd. Uiteraard, soms is ruilen gewenst en kan het ook echt wel in de situatie of bij de context passen, maar ook met ruilen is het handig om de do’s en don’ts helder te hebben.

“Hoe zit het dan precies? En wanneer kan ik dan wel ruilen? En als ik niet kan ruilen hoe kan ik het dan aanpakken?”

Op de video op insta zie je twee verschillende situaties. In het eerste deel heeft Groot aan het pad een stuk konijn gevonden. Het konijn bevat nog huid, haar, vlees en botten. In het tweede deel heeft Sarai iets verder van het pad (maar dichtbij genoeg om het sterk te ruiken) een geschoten hertenpoot gevonden. Wederom met vlees, botten, huid en haar. Dit zijn ultieme vondsten voor Sarai en Groot.

Stel je voor; Je loopt door de woestijn in 50 graden onder de brandende zon. Plotseling kom je een oase tegen. Je bent moe en uitgedroogd. De wereld om je heen vervaagd. Het enige wat je kan nog kan zien en ruiken is die waterplas. Je zou er praktisch ‘een moord voor doen’ om dat water over je droge lippen en tong je keel in te voelen glijden. Heerlijk, helder water. Je brengt je mond naar het water toe, maar ineens voel je een druk op je arm. Je wordt tegengehouden. Waarom? Het water…zo dichtbij… Wat zou jij doen in zo’n situatie?

“Dit is van mij!”

Nou, van Groot en Sarai (en vele andere honden) weet ik het wel! Die laten in niet mis te verstane (lichaams)taal weten “dit is van mij!” En weet je, dat is heel natuurlijk gedrag! Het is heel normaal om te houden wat je hebt bij honden. Het is abnormaal om af te geven wat je hebt. Dus hoe gaan we er dan het beste mee om? Wil je in detail leren de natuurlijke ssystemen werken, kijk dan op De weg naar succes met jouw hond: in 6 modules je hond leren begrijpen – Wolfhalla

De eerste stap is management en gewenste leerpatronen. Het is belangrijk dat je hond als pup al leert dat er niet constant wat wordt geruild of afgepakt. Dus je ruimt je huis op en zet “De ondeugende Hond” in om gewenste patronen in werking te zetten. Zo voorkom je dat je een afpak en nee machine wordt. Want zodra je jouw hond leert “als je dit hebt, dan krijg je dit van mij”, kan je alsnog in een ongewenst patroon raken.

Ook als je op straat loopt met je pup is het heel normaal als je pup constant wat in zijn bek oppakt om het vervolgens een paar meter verder weer te laten vallen. Zo ontdekt jouw hond de wereld, met zijn bek. Ga je hier op focussen en wil je dat je hond niets in zijn bek pakt dan gaat je hond ook focussen, steeds meer willen pakken en het ook door willen slikken. Heb je problemen tijdens het wandelen met je hond, kijk dan eens bij Wandelcoaching – Wolfhalla

‘Verdorie, dat was een verkeerde keuze’

Op het moment dat je toch iets wil ruilen omdat het bijvoorbeeld gevaarlijk is, is het volgende heel erg belangrijk: je ruilt met iets wat meer waarde heeft voor je hond dan datgene wat je hond heeft. Op het moment dat je je hond namelijk een ‘gewoon koekje’ geeft en je hond denkt ‘verdorie, dat was een verkeerde keuze’ als jij het snel geruild heeft dan is de kans groot dat je hond zich de volgende keer niet weer laat ‘foppen’. Je hebt je hond als het ware misleid en dat kan gevolgen hebben voor de volgende keer dat je wil ruilen. Ook heeft het gevolgen voor de waarde die je hond aan jouw acties hecht en het vertrouwen dat je hond in jou heeft.

Dan komen we bij het moment van ‘de oase in de woestijn’. Bij zulke momenten kan je niet managen, het is er namelijk al en je kan niet ruilen omdat je niet iets van meer waarde kan bieden. Het dan toch uit de bek wrikken en afpakken kan echt tot een neerwaartse spiraal leiden in vertrouwen en band. Je hond kan meer oraal gaan fixeren en schrokneigingen krijgen bij het vinden van zijn oase in de woestijn. Ook kan je hond zich defensief gaan opstellen ten opzichte van wat hij belangrijk vindt en dit kan zich gaan generaliseren. Van eten, tot speeltjes en ligplekjes op de bank. Ervaar je problemen met je hond kijk dan eens bij Gedragsbegeleiding – Wolfhalla

Je hebt niet gefaald en je hebt je hond niet slecht opgevoed!

In zo’n situatie kijk je wat er mogelijk is met jouw hond. Heb je iets van meer waarde en kan je ruilen? Super! Dat zou natuurlijk heel fijn zijn! Heb je dat niet? Dat geeft niet! Je hebt niet gefaald en je hebt je hond niet slecht opgevoed! Dan is het belangrijk om je hond hond te laten zijn.

Op het filmpje op insta zie je bij Groot en Sarai 2 verschillende manieren om ermee om te gaan. Sarai hebben we bijvoorbeeld geleerd ‘meenemen’. Ze neemt het mee en kauwt & knaagt tot ze er klaar mee is. Groot is nog niet zover en pakt zijn moment op 1 plek om er even mee bezig te zijn. We geven hem zijn moment en gaan vervolgens door. Op het moment dat hij ons volgt en zijn vondst achterlaat kan hij uiteraard op een grote beloning rekenen.

Heeft jouw hond een stuk glas in zijn bek? Ja dan moeten de alarmbellen wel afgaan!

Dan nog even het psychologische stukje, want hoe gevaarlijk is het nou werkelijk wat je hond gepakt heeft? Zou het met een keer diarree of spugen weer voorbij kunnen zijn? Wij mensen vinden steeds meer gevaarlijk terwijl er in werkelijkheid misschien niet zo heel veel aan de hand is. Heeft jouw hond een stuk glas in zijn bek? Ja dan moeten de alarmbellen wel afgaan, maar wanneer gebeurd dit nou werkelijk en waarschijnlijk kan je dan een goede ruilactie wel inzetten!

Heeft jouw hond dus in huis een bot en vindt men dat je dit moet kunnen afpakken? Weet dan dat dit helemaal niet hoeft! Zeker in huis kan je hier hele goede maatregelen voor treffen zodat dit helemaal niet nodig is!

  • Geef je hond een kauwsnack in grootte afgepast op de tijd die hij heeft om ermee bezig te zijn. Zo hoef je niets af te pakken.
  • Geef je hond een kauwsnack op een veilige plek (bijvoorbeeld een rennetje) waar hij het gewoon kan laten liggen als hij er klaar mee is en er verder niemand bij kan of aan gaat zitten (kinderen bijvoorbeeld). (Je kan dit (laten) opruimen als je hond op wandelen is bijvoorbeeld.)
  • Is je hond een begraver? Geef je hond zijn kauwsnack in een afgezet stukje van de tuin zodat hij het veilig kan begraven en weer opgraven op het moment dat hij dit wil. In het afgezette stuk komen geen andere dieren of kinderen.

Wil je eens wandelen in een veilige omheinde omgeving waarbij je hond alles mag opeten wat hij heeft opgesnuffeld? Kijk dan eens bij Snuffelbos – Wolfhalla

Deze tekst is geschreven door gediplomeerd Family Dog Mediator en hondencoach Marra Mensink. Het overnemen van deze tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media met bronvermelding en benoeming van auteur wordt gewaardeerd. Voor een veilige en fijne samenleving voor mens en hondVolg ons op instagram voor het dagelijks leven en realistische tips en tricks: Marra Mensink (@wolf_halla) • Instagram-foto’s en -video’s.

Hee, ik ben Marra

Master of Education en Professional Family  Dog Mediator.

In mijn artikelen een uitleg over natuurlijk gedrag bij honden zodat ook jij wetenschappelijk onderbouwde keuzes kan maken met betrekking tot jouw hond.

Bovendien tips en tricks van mij als Kynologisch Instructeur  en Hondengedragsdeskundige voor positieve hondentraining, science-based, welzijnsgericht en force-free!

meer artikelen