We kennen allemaal de fabel van het jongetje dat in een klein dorp leefde en de schapen moest hoeden. Toen hij zich verveelde bedacht hij een plan. Ik roep dat er een wolf is en alle dorpelingen komen uitlopen om de wolf weg te jagen. En zo geschiedde. De jongen had er zoveel lol om dat hij het een paar dagen later herhaalde en zich weer vermaakte met het hele dorp dat kwam uitlopen om de wolf weg te jagen. Tot er echt een wolf de kudde aanviel en de jongen om hulp riep. De dorpsbewoners hadden er genoeg van en geloofden de jongen niet meer met als resultaat dat de wolf een aantal schapen doodde en terug het bos in sloop. Moraal van het verhaal; leugenaars worden niet geloofd, ook al spreken ze de waarheid.
Daarnaast kan je je misschien de situatie voorstellen dat je lekker bezig bent met je werk, in een favoriete serie zit of heerlijk een boek zit te lezen. Op dat moment wordt je geroepen door iemand om een bepaalde andere taak uit te voeren. Uiteraard gebeurt dat af en toe en is dat ook nodig als de situatie er om vraagt maar het kan gekmakend zijn als iemand er een gewoonte van maakt. Waarom? Omdat niemand van een zeur houdt die je steeds uit je bezigheden haalt en dan ook nog eens zonder goede reden!
De eerste lijn van verdediging gaat omhoog en we beginnen te negeren.
Honden zijn niet anders en helaas kunnen onze manieren en technieken om te trainen nou juist zo ervaren worden door onze honden. En wat doen wij als iemand aan ons hoofd zeurt? De eerste lijn van verdediging gaat omhoog en we beginnen te negeren.
Denk er maar eens over na; je leeft in een huis met een partner/vriend/kinderen etc. en je bent in je kamer iets aan het doen wat belangrijk is voor jou. Je wordt geroepen door iemand in de woonkamer. Je gaat de woonkamer in en vraagt ‘Ja, wat is er aan de hand?’ (want dat is de eerste vraag die in ons hoofd omhoog komt; wat is er/wat is er aan de hand/waarom roep je mij) en het antwoord is ‘O, ik wilde alleen even hallo zeggen.’ Dan denk jij ‘Ok, dat was vreemd en een beetje irritant, ik ga weer doen waar ik mee bezig was.’
Later op de dag gebeurt het weer. Je wordt geroepen, je gaat de woonkamer in en je vraagt weer ‘Ja, wat is er?’ En het antwoord is ‘O niets, ik wilde alleen even zeggen dat ik brood heb gegeten voor lunch.’ ‘Ok, het is dus niet heel belangrijk nu..’ Je snapt het idee..
Wij hebben de neiging, tijdens het trainen van onze honden, om dit met onze honden te doen. Opererend vanuit een ouder model waarbij wij onze honden niet de credits geven van hoe intelligent ze eigenlijk zijn. Hoe slim ze zijn in het leggen van verbanden. Vanuit dit oude model ligt de nadruk op herhaling, drillen en oefenen tot je erbij neer valt.
Maar als het aankomt op bepaald gedrag, zoals de recall, en we roepen de hond weg van dingen die voor hun belangrijk zijn en we hebben geen, in hun ogen, belangrijke reden om ze bij ons te roepen, dan zijn we ze eigenlijk letterlijk ongevoelig aan het maken voor hun naam en de recall.
Dus ook al geef je ze een beloning, aai of lieve woorden als ze komen als je ze geroepen hebt, de meeste honden gaan dit patroon ontcijferen en afwegen tegen de zaken waar ze zich (ook) mee bezig willen houden. Dus je krijgt zo misschien een hele sterke recall in het begin van je training, want de hond realiseert zich dat hij een beloning krijgt iedere keer als hij komt, maar als het aankomt op de dagelijkse praktijk zie je in heel veel gevallen dat de waarde van de recall beloning drastisch daalt als de hond het gaat opwegen tegen zijn andere interesses. Je ziet het tegenovergestelde van wat je wil bereiken; dat als de hond zijn naam hoort hij weet dat er echt iets betekenisvols gaat gebeuren.
Waar ligt onze taak?
Het begint met bedacht zijn op wanneer je jouw hond roept en hoe vaak zonder reden eigenlijk. En hiermee vervalt dus het oude idee dat het bij de recall erom gaat dat je dit moet drillen, oefenen en herhalen tot je er bij neervalt iedere dag/wandeling weer. Ja, herhalen en drillen kan werken (zeker in het begin) maar wat je eigenlijk wil is dat jouw hond zijn naam koppelt aan een betekenisvolle gebeurtenis.
En deze manier van ‘trainen’ werkt heel goed omdat je hiermee gebruik maakt van het feit dat een hond een sociaal dier is dat op natuurlijke wijze begrijpt dat elkaar roepen een betekenis heeft. Geroepen worden of zelf roepen om hulp; let op gevaar, hier is eten te vinden etc., zit al in hun DNA en hun mogelijkheid tot begrijpen. Waarschijnlijk vinden onze honden ons zelfs maar gek omdat we ze tijdens de aangeleerde recall training vele malen roepen zonder dat er een daadwerkelijke betekenis aan vast zit.
De recall trainen door hun naam te roepen alleen maar om een koekje te geven, te kijken waar de hond is, te checken wat ze aan het doen zijn ondermijnt ook je sociale waarde in jouw groep en de relatie tot jouw hond. Dus stop met roepen, herhalen en drillen! Stop met je hond bij je roepen zonder belangrijke reden, maar ga aan de slag met Wolfhalla’s: The boy who cried Wolf recept!
Wanneer:
Iedere dag van jullie gezamenlijke leven! De enige training voor jou is het stoppen met roepen van je hond zonder reden (wat de meesten van ons best vaak doen). Want geheimpje: je hoeft je hond de recall niet aan te leren met honderden herhalingen. Want hoewel dit voor sommige honden heel goed kan werken, voor andere honden betekent dit dat het minder waarschijnlijk wordt dat ze komen op die momenten dat ze juist echt moeten komen.
Waarom:
Omdat niemand van leugenaars en zeurpieten houdt! Als jij je hond constant roept en in zijn ogen is het onnodig, onlogisch, betekenisloos, te veel, contextueel of situationeel verwarrend, dreigend etc., dan ben je letterlijk je hond ongevoelig aan het maken (leren) voor zijn naam, voor de recall en voor jou! Honden zijn sociale dieren (genen) die, net als wij, op natuurlijke wijze de behoefte hebben om te roepen en geroepen te kunnen worden door leden uit hun sociale groep voor verschillende belangrijke redenen en ze luisteren naar de aanwijzingen van die leden gebaseerd op de context en de sociale waarde die je (niet) bezit.
Hun soort is ook in staat (genen) om de menselijke sociale signalen, gedrag en patronen (omgeving/leren) te begrijpen. Als jouw hond dus uitvogelt dat wat jij zegt geregeld een beetje onzin is (bedoeld of onbedoeld), dan bereik je dus precies het tegenovergestelde van jouw doel; dat je hond komt wanneer hij geroepen wordt.
Hoe dan wel:
Het is eigenlijk heel simpel! Minder is meer. Roep je hond alleen als je een echte reden hebt om je hond te roepen. Laat zien dat wanneer jij bedoeld zijn naam roept het ook echt iets betekent voor hem. Roep hem voor het eten, voor een wandeling, voor dat lekkere langdurige kauwbot en/of voordat zijn favoriete speeltjes tevoorschijn komen. Roep hem als zijn favoriete personen de oprit opkomen. Wanneer hij gelooft dat dat je hem roept wanneer je fantastische informatie voor hem hebt dan krijg jij zijn aandacht op het moment dat je hem roept.
Let op:
Als jij de neiging hebt om je hond te roepen om simpelweg hallo te zegen, te kijken waar hij is, naar zijn mooie nieuwe bandana te kijken, je recall te oefenen voor de tiende keer die dag of om gewoon te kijken of hij doet wat jij zegt, pauzeer dan even. Stop even en check bij jezelf; Waarom roep ik mijn hond? Wat is mijn reden eigenlijk en wat is de waarde voor mijn hond? Wat is jouw antwoord als je hond vraagt; ‘Ja, hier ben ik, wat is er..?’
Dit recept is 1 van de velen die behandeld kunnen worden als we met klanten en hun hond aan de slag gaan…
In onze workshops Workshops – Wolfhalla leren klanten het gedrag van hun hond beter begrijpen en krijgen ze praktische handvatten om verder mee te gaan. Tijdens onze wandelcoachings Wandelcoaching – Wolfhalla nemen we een kijkje in de dagelijkse routines en patronen en wil jij echt de diepte in en honden leren begrijpen dan is onze De weg naar succes met jouw hond: in 6 modules je hond leren begrijpen – Wolfhalla echt een aanrader!
Deze tekst is geschreven door gediplomeerd Family Dog Mediator en hondencoach Marra Mensink. Het overnemen van deze tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media met bronvermelding en benoeming van auteur wordt gewaardeerd om zo gedegen moderne wetenschappelijke kennis te verspreiden voor een veilige en fijne samenleving voor mens en hond.