Je loopt op wandeling en er komt een spannende trigger aan. Een veel gegeven tip op Facebook, Instagram en Google is om je hond in een zit te zetten (eventueel tussen je benen). Waarom dit niet het beste is wat je kan doen met je (gevoelige) hond!
Om dit goed uit te leggen kijken we eerst even naar wat er dan eigenlijk gebeurd.
Jullie lopen ontspannen en zien een trigger aankomen. Je ziet aan de lichaamstaal van je hond dat hij dit spannend vindt of je hebt door ervaring geleerd dat je hond dan gaat reageren. Je wil dit gedrag niet dus ga je jouw hond controleren door hem ‘vast’ te zetten. Tussen je benen kan je ook nog eens makkelijk extra controle uitoefenen door hem bij zijn tuigje te pakken.
Je hond is gehoorzaam (lees hier meer over een gehoorzame hond: https://wolfhalla.nl/gedrag/gehoorzame-hond/) dus hij gaat braaf zitten. Echter, je neemt de spanning hier niet perse mee weg. Zeker niet als jouw hond al grote gevoelens heeft over de trigger die eraan komt.
Je hond zit en ziet de trigger op zich af komen. Hij moet blijven zitten dus onderhuids neemt de spanning toe. Hij kan niet weg (afstand nemen) of zijn lichaam zo draaien om te communiceren dat hij geen kwaad in de zin heeft of de situatie wil vermijden.
De trigger komt steeds dichterbij. Je hond luistert en blijft zitten.. Tot het punt dat hij het niet meer kan opbrengen en de opgebouwde onderhuidse spanning eruit moet! Op dat moment pak je hem ook nog even bij zijn tuigje; olie op het vuur gooiend. En dus vat de situatie vlam en valt je hond uit.
Je hond en jij hebben enorm jullie best gedaan, maar tevergeefs.
De instincten nemen de overhand en er ontstaat frustratie. Frustratie bij jou omdat het weer mis gaat en je hond het niet lijkt te willen snappen en frustratie bij je hond omdat hij in een onnatuurlijke situatie gezet wordt waarin hij jouw acties niet begrijpt. Lees hier meer over opvoeden van je hond: https://wolfhalla.nl/gedrag/honden-opvoeden/.
Wat leert jouw hond op zo’n moment?
- Ik zie iets wat ik spannend vind
- Ik wordt vast gezet
- De trigger komt steeds dichterbij
- Ik kan niet weg
- Ik heb geen andere keuze dan uitvallen
Als je goed kijkt naar de situatie die is ontstaan, zie je dat je niet bezig bent met de oorzaak van het probleem aan te pakken. Het begint namelijk al bij het spannend vinden van de tegemoet komende trigger. Dat is waar je mee aan de slag moet in kleine stapjes om echt vooruitgang te gaan boeken als je hond dit gedrag laat zien.
Uiteraard kan je jouw hond prima tussen je benen zetten als pup of als nieuw gekomen hond om te voorkomen dat je hond iets spannend gaat vinden. Met de nadruk op voorkomen. Als je hond de trigger al (te) spannend vindt dan heb je echt een hele grote kans dat je vast loopt als je deze techniek in zo’n situatie gaat toepassen of dat de situatie verergerd. Het is dan belangrijk om juist niet je hond te gaan controleren, maar om andere associaties en coping strategieën aan te leren. Voor rust, ruimte en veiligheid.
Wil je even niet bezig hoeven te zijn met triggers en wel je hond mentaal helemaal laten voldoen? Kom dan eens naar het Snuffelbos: https://wolfhalla.nl/gedrag/op-sniffari/. Wil je meer leren over jouw hond, uitvalgedrag en hoe je er beter mee om kan gaan en stappen zetten in je training? Kijk dan eens bij ons aanbod: https://wolfhalla.nl/aanbod/
Deze tekst is geschreven door gediplomeerd Family Dog Mediator en hondencoach Marra Mensink. Het overnemen van deze tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media met bronvermelding en benoeming van auteur wordt gewaardeerd. Voor een veilige en fijne samenleving voor mens en hond. Volg ons op instagram voor het dagelijks leven en realistische tips en tricks: Marra Mensink (@wolf_halla) • Instagram-foto’s en -video’s.