Op Sniffari in het Snuffelbos; een verademing voor iedere hond. Van pup tot puber, van volwassene tot senior, van geadopteerde straathond tot F1 rashond; op Sniffari willen ze allemaal!
Neuzen van honden komen in veel variaties en iedere neus is uniek net als onze vingerafdruk. De neus heeft meerdere functies. Ten eerste reinigt hij de ingeademde lucht met behulp van het vochtige inwendige slijmvlies. Hierdoor wordt de ingeademde lucht ook opgewarmd en bevochtigd. Daarnaast is de hond veel beter dan de mens in staat om met behulp van de neus te ruiken. De neus van de hond heeft een veel groter oppervlakte aan gevoelige cellen en een betere zenuwvoorziening dan de mens. De geurwereld is daarom ook heel belangrijk voor de hond. Belangrijk dus om op Sniffari te gaan met je hond!
We kennen bij de hond grofweg drie types van neuzen: lang (de dolichocefalen), middel (de mesaticefalen) en kort (de brachycefalen). Vooral de laatste groep heeft best wel wat problemen gerelateerd aan de lengte van de neus. De neus begint bij de neusspiegel en de neusgaten. Deze neusgaten zijn de ingang van de neus. Normaal gesproken is de neusspiegel iets vochtig. Deze natte neus wordt onder andere bepaald door kliertjes in de bedekking van de neusspiegel en doordat de traan afvoerbuizen van de beide ogen uitkomen vooraan in de neus. In de neusholte bevinden zich vele van voor naar achter lopende kraakbenige lamellen bekleed met zeer goed doorbloed slijmvlies waardoor het inwendige oppervlak zo groot mogelijk wordt terwijl de weerstand hierdoor zo klein mogelijk blijft.
Deze neusholte staat in verbinding met een tweetal nevenholtes, die men sinussen noemt (de bovenkaakholte en de frontale holte). Via het zeefbeen gaat de neus boven het zachte verhemelte over in de keel. Door de lucht te laten circuleren in de holtes en de linker en de rechter met elkaar te laten communiceren kan de hond in feite in stereo ruiken. Verder bevat de neus van de hond ook veel meer reukcellen dan de mens. Waar de mens 5 miljoen reukcellen heeft, heeft de hond er gemiddeld 200 miljoen. De ene hond zo’n 125 miljoen en de andere hond zo’n 300 miljoen.
Aan iedere reukcel hangen dan ook weer geurreceptoren. De mens heeft zo’n 350 bekende geurreceptoren terwijl de hond er wel 1000 heeft! Al die opgesnoven geurtjes gaan door elektrische prikkels via de zenuwen naar de hersenen. En je raad het al; ook hier verschillen mens en hond enorm! Bij de mens heeft maar 5% van de hersenen met geur te maken, terwijl dat bij de hond 35% is. Dit gedeelte is bij de hond zo groot omdat het oorspronkelijk van levensbelang was. Door goed te ruiken en daarop te handelen garandeerde de hond zijn eigen voortbestaan. De hond ruikt namelijk o.a. voor voedsel, voortplanting en veiligheid.
Nu hebben we het over de neus gehad, maar vergeet ook niet de bek bij het ruiken! De bek? Jazeker! In de bek bevindt zich namelijk het orgaan van Jacobson. Dit orgaan merkt de geuren die via de bek komen op. Nu weet je gelijk de reden waarom sommige honden iets uit hun bek laten vallen op het moment dat ze even aan iets nader willen ruiken. Ze maken ruimte vrij om via hun bek te ruiken in plaats van en/of in samenspraak met hun neus. Meerdere diersoorten hebben dit orgaan en zelf mensen. Maar zoals met alles in het leven; als je het niet gebruikt worden er dingen ‘afgestoten’ of minder functioneel in het lichaam.
Het reukvermogen door verschillende oorzaken minder goed gaan functioneren. Denk maar eens aan ziekte, ouderdom, gebitproblemen, medicijnen, te korte lengte van de neus en hormonen. Dit betekent niet dat we de hond dan maar niet meer moeten laten snuffelen. Juist het tegenovergestelde! Juist deze honden verdienen extra tijd, rust en ruimte om toch aan die snuffelbehoefte te voldoen. Daar waar een kort snuifje voldoende is bij een hond waarbij de reuk niet is afgenomen heeft de oudere, zieke of hormonale hond juist extra tijd nodig. Tijd om te onderzoeken, de geuren in zich op te nemen en te verwerken.
Snuffelen tegen stress
Continue stress bij honden komt vaak door een te vol stress emmertje. Dit houdt in dat een hond na een stressvolle situatie niet genoeg tot rust kan komen en de stress emmer weer voldoende kan legen.
Per hond kan de grootte van de stress emmer verschillen. Dat wil zeggen dat er veel verschillen zijn tussen wat verschillende honden kunnen hebben en hoeveel (snuffel)rust, tijd en ruimte ze nodig hebben om te herstellen. Het is daarom heel belangrijk om bij je eigen hond te observeren wat situaties zijn waardoor de stress emmer gevuld wordt en wat er nodig is om deze weer te legen.
Het stress hormoon adrenaline wordt aangemaakt op het moment dat je hond iets opwindends meemaakt. Dit kan positieve en negatieve opwinding zijn. Het lichaam maakt hier feitelijk geen verschil tussen. Door de adrenaline wordt je hond aangespoord tot actie. Dit kan zijn vechten, vluchten, bevriezen of gek/druk/raar gaan doen. Als de spannende situatie voorbij is zal de adrenaline plaats maken voor cortisol en deze verdwijnt niet zo snel. Cortisol heeft rust, hersteltijd en verwerking nodig. Krijgt je hond deze mogelijkheid niet dan zal de cortisol oplopen in plaats van afnemen met alle gevolgen van dien.
Vaak gehoorde klachten zijn dan dat de hond ‘ineens uitvalt’. Maar ook blaffen, angstgedrag en/of vluchten alsmede zomaar ‘bijten’ of ‘overdreven gedrag’. Deze uitingen komen niet zomaar en ineens maar zijn het gevolg van een opeenstapeling van stress. In de hondenwereld wordt dit ook wel trigger stacking genoemd.
Daarom is het zo ontzettend belangrijk dat je de hondentaal leert en weet wat je hond bedoeld. Daarnaast is het dus belangrijk om voldoende te ontspannen. Je hond laten ontspannen kan op verschillende manieren. Kauwen werkt bijvoorbeeld stress verlagend en dus ook snuffelen. Door te snuffelen komt je hond door inspanning tot ontspanning en wordt er aan de snuffelbehoefte voldaan. Zorg toch ook na een bezoek aan het snuffelbos dat de hond daarna lekker kan rusten en zijn prikkels kan verwerken.
Verrijking
Verrijking is in feite niets anders dan zaken/materialen/producten die het natuurlijke gedrag van een dier (in dit geval een hond) stimuleren. Voor een hond houdt dit dus in dat de verrijking de hond moet helpen om een hond te kunnen en mogen zijn.
Wij mensen hebben de hond namelijk in huis genomen en bepaald hoe ze moeten leven. En die codes sluiten vooral bij onze menselijke maatschappij aan en wat minder bij de wensen van de hond zelf. Wij bepalen alles voor ze van eten & drinken tot wandelen & de behoefte doen, maar ook welke sociale contacten en wanneer. Zelfs wanneer en hoe lang ze mogen snuffelen. Hierdoor bestaat er kans op zowel onder- als overprikkeling omdat de honden niet zelf hun ritme en balans kunnen bepalen.
Voedselverrijking heeft te maken zoals het woord al aangeeft te maken met het aanbieden van voedsel op een andere manier dan de typische voerbak. Door middel van grasmatten, zandverstuivingen, voerpuzzels, kongs en vermaakte en/of verdraaide kledingstukken moet de hond ‘op zoek’ naar zijn voedsel haalt zo veel meer voldoening uit het eetmoment.
Wandelverrijking heeft te maken met alle verrijking die je onderweg op de wandeling kan toepassen. Denk aan alle snuffel- en zoek spelletjes die je met het natuurlijk aanwezige (bos) (stads) materiaal kan doen. Van boomstammen tot klimrekken en van heidevelden tot een bouwplaats in de stad.
Het snuffelbos is eigenlijk alles in 1. Al het bovenstaande kan in het snuffelbos toegepast worden en dan komen er eigenlijk nog 2 hele belangrijke elementen bij. Namelijk de (keuze) vrijheid in combinatie met het loslopen en de autonomie van het zelf beslissingen maken. In het snuffelbos hoeft namelijk niets maar mag alles. In het snuffelbos van 4000m2 ga je samen op avontuur met jouw hond. Op zijn tempo waarin je hond volledig zichzelf mag zijn en kan bepalen wat er gebeurd. In het snuffelbos worden de zintuigen van je hond gestimuleerd en komt je hond op een natuurlijke manier tot ontspanning en rust. Tevens blijft jouw hond hierdoor door ontwikkelen, leert zichzelf beter kennen en bouwt zo zijn zelfvertrouwen op. Je hond bepaald wat en wanneer er iets gebeurt en heeft volledige zeggenschap. Dat is wat het snuffelbos zo uniek maakt!
Snuffelend de band versterken
De ruik van de honden, geuren en feromonen, zijn dus erg belangrijk in de wereld van onze honden. Als een hond aan het snuffelen is beweegt de neusholte wel 200 tot 300 keer per minuut. Wanneer een hond niet actief snuffelt is dit zo’n 20 tot 30 keer per minuut. Wat een verschil he?! Afhankelijk van wat ze ruiken gaat de hartslag vervolgens omhoog of omlaag. Na een gebalanceerde snuffelsessie gevolgd door rust zal je zien dat je hond mentaal voldaan is en een kalmte over zich heen kan krijgen. Dit komt doordat tijdens het snuffelen onder andere het geluk hormoon endorfine wordt aangemaakt.
Doordat je in het Snuffelbos kijkt wat je hond doet, meeloopt en daar waar nodig ondersteunt versterkt het jullie band. Daarnaast werkt je hond aan zijn zelfvertrouwen en onrustige/nerveuze honden kunnen daardoor buiten het Snuffelbos kalmer worden wat de staat om gewenst gedrag aan te leren vergemakkelijkt.
Het Snuffelbos is veilig doordat je hond individueel aan het werk kan zonder gestoord te worden door andere honden. Dit is fijn voor alle honden en ook zeker voor geadopteerde, oudere, zieke, loopse en geblesseerde honden die zo rustig kunnen ontdekken. Je kan op deze manier een veilige omgeving verschaffen en zo goed de band met jouw rescue opbouwen, je geblesseerde of loopse hond toch voldoening geven en de oudere of zieke hond de tijd van zijn leven omdat hij niet alert hoeft te zijn en volledig de focus kan hebben op het snuffelen.
Ik wil ook op Sniffari in het Snuffelbos!
Dat kan! Via de website https://www.wolfhalla.nl/snuffelbos kan je op een voor jou geschikt moment heel makkelijk zelf een afspraak in de agenda inboeken. Hier vind je ook de praktische informatie over het Snuffelbos. Heb je eerst een vraag of wil je gelijk een voordelige strippenkaart aanschaffen? Stel deze dan via https://www.wolfhalla.nl/contact. Wil je ook video’s en foto’s van andere bezoekers bekijken? Volg ons dan op insta @wolf_halla