Ontspannen wandelen met je hond (en kinderen)?

De droom van iedere hondenbegeleider; lekker ontspannen wandelen en plezier hebben met je hond. Maar wat als dat niet lukt? Wat als je hond oog heeft voor alles en iedereen (alle voorbijkomende triggers, mensen, dieren, geursporen) behalve jou? Wat als je wandelingen eigenlijk helemaal niet zo gezellig zijn?

Dan is het raadzaam om te gaan kijken naar de eventuele oorzaken. Wat maakt dat je niet ontspannen thuis komt van een wandeling met je hond (en kinderen)? Waarom wil je hond alleen maar trekken aan de lijn? Waarom lopen je kinderen te dreinen & jengelen en maak je dan toch maar weer vroegtijdig een einde aan de wandeling?

Een veel voorkomende oorzaak bij de hond en je kinderen is verveling.

Dat lijkt misschien niet zo, want er komt genoeg energie uit beide (in de vorm van trekken, niet luisteren, jengelen en zeuren). Maar juist dit kunnen symptomen zijn van een gebrek aan afstemming.

Je hond zit daardoor hoog in zijn opwinding. Voor de kinderen kan zo’n (in hun ogen lange) wandeling heel saai en vermoeiend zijn. Om dit om te buigen kan je juist je hond en kind heel mooi gaan laten samenwerken. Want als er iets fijn is voor je hond en je kinderen dan is het om te weten waar ze aan toe zijn. Concrete leuke bezigheden waarbij ze hun behoefte kwijt kunnen.

Die samenwerking kan je heel mooi tot stand brengen door verschillende spelvormen in te zetten tijdens je wandeling.

Deze spellen brengen verbinding, voldoen aan de behoefte van zowel hond als kind en zorgen er voor dat beide zich kunnen ontwikkelen. Doordat spellen ook grenzen en ‘regels’ hebben, leert iedereen op een fijne manier wat wel de bedoeling is en worden de wandelingen meer ontspannen en dus leuker.

Onderstaande spellen zijn specifiek gericht op honden met een hoge energie, veel opwinding of een hoog jachtinstinct en geschikt om zelf te doen maar ook zeker geschikt voor het net wat oudere kind. Als je spellen gaat inzetten voor ontspannen wandelen dan zijn er eigenlijk 4 puzzelstukjes om door te lopen met je hond en kind.

Ten eerste zorg je voor activiteiten voor je hond om op een natuurlijke manier al veel frustratie of opwinding te voorkomen en aan zijn mentale behoefte te voldoen.

Dit kan je doen door je hond vrij te laten rennen, wandelingen waarbij je hond niet aan de lijn zit en verrijkingsactiviteiten. Als dit geen mogelijkheid is voor jou of je hond dan kan je ook denken aan zwemmen, een andere activiteit waarbij je genenpakket van je hond inzet (hoewel de neus inzetten bij bijna alle honden past) zoals bijvoorbeeld mantrailen of treibbal Speuren – DOG PLAY FUN of bijvoorbeeld snuffelwandelingen Op Sniffari – Wolfhalla.

Ten tweede ga je aan de opwinding werken van je hond. Dit kan bijna alleen goed gaan als je jouw hond ook kan belonen door lekkers of spel. Als jouw hond geen lekkers aan wil nemen buiten dan is de opwinding eigenlijk al te hoog als er geen lichamelijke klachten spelen. Dan zal je moeten gaan kijken wat daar de oorzaak van is. Is je hond klaar om lekkers (of spel) te ontvangen dan kan je met voorbereidende oefeningen aan de slag zoals ‘Annemaria Koekkoek’, ‘De jacht voor kalmte’, ‘De Zig-Zag Slang’ en ‘Het Michelin Mannetje’. Bij Durks Dogsnacks kan je uit een ruime keuze natuurlijke snacks kiezen Durk’s Dogsnacks – Snackshop (durksdogsnacks.nl). Wij gebruiken zelf vaak de houdbare worst, paardenfilettrainers en Durks Jackpot als beloning!

Voordat je verder gaat met de kernspellen is het belangrijk dat je eerlijk kijkt naar de opwinding in je hond als je met hem naar buiten gaat. Wil je met succes verder dan moet de opwinding van je hond lager zijn dan toen je begon met de eerste twee activiteiten. Is de opwinding niet lager geworden ga dan terug naar het begin en kijk waar het mis is gegaan. Kom je er niet achter? Laat je hond nakijken op lichamelijke klachten, kijk naar andere patronen die jullie samen hebben en schakel waar nodig professionele hulp in Gedragsbegeleiding – Wolfhalla . Is deze opwinding lager? Top! Dan ga je verder met de kernspellen.

Bij de kernspellen is het belangrijk dat je op volgorde werkt. Ze bouwen namelijk vaardigheden op en je krijgt het beste resultaat als je dat stapje voor stapje doet.

Het eerste kernspel is “De Startknop’. Met ‘De Startknop’ check je of je hond klaar is om met je aan de slag te gaan. Vervolgens ga je door met het ‘Kompas spel’. Met dit spel leer je jouw hond om te focussen op jou en jou te ‘volgen’ voor langere periodes. Het bekrachtigt de wil van je hond om bij jou in de buurt te blijven. Hierna kun je verder gaan met “De lachende lijn’ en ‘Het Pionnen Spel’. Als je te maken hebt met een hoog jachtinstinct zijn er nog veel meer spellen die je kan toepassen waarbij ook de kinderen een supermooie bijdrage kunnen leveren.

Zoals je ziet zit er dus een weldoordachte opbouw in de spellen die je stapje voor stapje opbouwt. Als ontspannen wandelen bij jou niet lukt terwijl je allerlei losse technieken hebt geprobeerd dan kan het aan je opbouw liggen. Vaak willen we te veel en te snel of is de volgorde verkeerd waardoor er basisvaardigheden worden overgeslagen.

Als jullie je deze basisvaardigheden hebben eigengemaakt en dus een fundering hebben gelegd dan pas maak je de omgeving en duur moeilijker -> puzzelstukje 4

Je kan niet in het bos beginnen met een losse lijn, terwijl je hond vol opwinding zit en dan verwachten dat dit met 1 willekeurig spelletje is opgelost. Met de gelegde fundering weet iedereen wat de bedoeling is en dat daar ook beloningen tegenover staan. Door de fundering te leggen heb je geleerd om te herkennen wanneer je riem lacht en wanneer je je hond kan belonen voor de meest effectieve resultaten. Je hebt patronen opgebouwd die je langzaam in een steeds moeilijkere omgeving kan gaan opbouwen met het ‘Tel Spel’.

Ben je helemaal enthousiast geworden en wil je ook met ontspannen wandelen aan de slag? Neem gerust contact als je meer wil weten over deze spellen, de aanpak en mogelijkheden. Misschien ben je al heel goed bezig en wil je gewoon eens dat er iemand meekijkt Wandelcoaching – Wolfhalla. Misschien wil je in detail over deze spellen en aanpak leren in een van onze workshops Workshops – Wolfhalla.

Deze tekst is geschreven door gediplomeerd Family Dog Mediator en hondencoach Marra Mensink. Het overnemen van deze tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media met bronvermelding en benoeming van auteur wordt gewaardeerd. Voor een veilige en fijne samenleving voor mens en hondVolg ons op instagram voor het dagelijks leven en realistische tips en tricks: Marra Mensink (@wolf_halla) • Instagram-foto’s en -video’s.

Hee, ik ben Marra

Master of Education en Professional Family  Dog Mediator.

In mijn artikelen een uitleg over natuurlijk gedrag bij honden zodat ook jij wetenschappelijk onderbouwde keuzes kan maken met betrekking tot jouw hond.

Bovendien tips en tricks van mij als Kynologisch Instructeur  en Hondengedragsdeskundige voor positieve hondentraining, science-based, welzijnsgericht en force-free!

meer artikelen