Er zijn zo veel redenen waarom het moeilijk kan zijn voor onze honden om ontspannen aan de lijn te lopen. Er kunnen zo veel L.E.G.S. ( Family Dog Mediation – Wolfhalla ) mogelijkheden zijn waarom ze trekken, spanning op de lijn zetten, gefrustreerd, “reactief”, bang, of verward reageren. Deze redenen kunnen dieper gaan dan de triggers die je onderweg tegenkomt of het patroon van wandelen dat je aan wil leren.
Als je onze honden observeert lijkt het dat ze ‘naar buiten’ gaan in de wereld om ‘iets’ te doen. We lijken ze bijna teleur te stellen als we ze mee naar buiten nemen om te plassen en een rondje om de wijk lopen. Dus denken wij als Family Dog Mediators na over het belang van doelen van honden die vrij leven ten opzichte van onze huishonden.
Acties in de natuur staan in dienst staan van iets functioneels en doelgerichts. Omdat je geen energie kunt verspillen aan gedragingen die energie verbruiken zonder opbrengst. Dat schendt de gedragseconomie en de kosten/baten-vergelijking.
Het leven dat onze huishonden leven kan daarom fundamenteel desoriënterend zijn op het meest basale niveau; leven zonder doel, zonder natuurlijk gedrag te hoeven en kunnen vertonen ten behoeve van jezelf of je sociale groep.
Geen doelen hebben of nastreven als huishond, kan welzijnsproblemen creëren. Dit wordt volledig erkend door vooraanstaande wetenschappers op het gebied van dierenwelzijn. Via de nieuw ontwikkelde “Vijf Vrijheden”, wordt het belang erkend van de mogelijkheid tot het uiten van divers natuurlijk gedrag passend bij het fenotype van de specifieke huishond. Wil je meer leren over welzijnsgericht opvoeden kijk dan hier: https://wolfhalla.nl/gedrag/welzijnsgericht-opvoeden/.
Verschillende subcategorieën van gedrag, zoals opgesteld door Ray Coppinger, spelen hierin een rol; foerageren (voedsel zoeken), gevaarontwijking en reproductie & sociaal gedrag. Onze huishonden hebben het nodig, dat wij met ze aan de slag gaan met deze categorieën op wandeling, willen we als -zinvol betrokken worden ervaren- door onze honden. Zonder deze betrokkenheid kan het leven desoriënterend en atrofisch zijn. Dus, terug naar het wandelen aan de lijn.
Denken onze honden dat we gek zijn?
Iedere keer dat wij met onze honden naar buiten gaan om (in hun ogen) ‘iets’ te doen, doen we juist heel vaak iets zonder duidelijk doel voor onze honden. Zeker als we op wandeling ook geen snuffelen & geurmarkering, jagen, socialiseren etc. toestaan. Als ze ‘gewoon netjes mee moeten lopen aan de lijn’ zonder enig doel. Ja, wij hebben een doel, maar begrijpen onze honden ons doel? Of denken zij dat wij gek zijn? Vragen zij zich misschien af wat de bedoeling dan eigenlijk is?
Als onze honden zich fundamenteel afvragen wat we daarbuiten doen, en hun eigen L.E.G.S. redenen hebben voor wat ze denken dat we doen (patrouilleren in het territorium en het markeren om indringers af te weren (gevaarontwijking), op zoek gaan naar interessante, jaagbare wezens en andere snacks zoals poep en doodgereden dieren (foerageren), op zoek gaan naar mogelijke sociale interacties/een goede partner (sociaal), een band opbouwen als sociale leden over zinvolle taak of op zijn minst de repetitie ervan als spel (reproductie/sociaal) – dan kan het bijna niet anders dan dat dit een grote rol speelt in waarom aan de lijn lopen zo’n groot probleem kan zijn voor onze moderne huishonden.
Bij gebrek aan doelen gaan ze zelf doelen bedenken!
We falen vaak in het beantwoorden van de fundamentele vraag: “Wat zijn we aan het doen buiten?” als we gaan wandelen. Bij gebrek aan mogelijkheden om te foerageren (dat gaat lastig aan een korte lijn en als je naast moet lopen) of reproductieve & sociale activiteiten van een of andere soort (ze moeten meelopen aan de lijn terwijl wij met hele andere dingen bezig zijn zoals de telefoon of onze menselijke wandelpartner) kunnen veel honden concluderen dat het gevaarontwijking is, waar zij mee bezig moeten zijn.
Wij zijn gestrest en geïrriteerd. We trekken de lijn strak als we andere honden zien en maken ons zorgen over onze lijstjes met dingen die we moeten doen als we thuiskomen. Wij gaan met andere verwachtingen de deur uit dan de verwachtingen die onze honden kunnen hebben. Onze honden ruiken onze stress en lezen onze lichaamstaal. Ze zien onze gezichtsuitdrukkingen en zoomen in op ons zenuwstelsel zonder dat wij antwoord geven op de vraag wat we eigenlijk gaan doen als we naar buiten gaan.
Dus; trekken aan de lijn, hangen, reactiviteit, onbereikbaarheid aan de lijn. Wanneer we dit makkelijker voor onszelf en onze honden willen maken is het dus zaak om na te denken hoe we hier beter mee om kunnen gaan.
Maak ruimte en tijd om te werken aan functioneel wandelen.
Als je ontspannen wil gaan wandelen met je hond aan de lijn, wat is dan het doel dat jij jezelf en je hond mee kan geven en mee kan oefenen? Een van de simpelste manieren is om met je hond op Sniffari’s te gaan, (unieke, uitgebreide Sniffari’s vind je in het Snufffelbos: https://wolfhalla.nl/snuffelbos/) neuswerk te doen (bij bijvoorbeeld: https://dogplayfun.nl/) of een vorm van bijvoorbeeld hondenparcours. Daarnaast kan je heel veel wandelingen met oefeningen mengen gebaseerd op het sociale betrokkenheidsgedeelte en is het zeker van belang dat je samen passende patronen aanleert zodat je gezamenlijk op gewenste manier aan gevaarontwijking kan doen in plaats van dat je hond dit (ongewenst) alleen gaat doen.
Onze huishonden willen regelmatig geen spelletjes spelen, trainen of ontspannen aan de lijn lopen in de buitenwereld omdat er zoveel anders is om mee bezig te zijn dat nieuw en/of interessant is. Dingen die binnen de 3 levensdoel categorieën vallen waar ze anders niet de ruimte, tijd of mogelijkheden voor krijgen. Dus het vinden van manieren om te spelen en te trainen door interactie met die elementen en de elementen van de buitenomgeving kan echt nuttig zijn wil je verder komen met het ontspannen wandelen!
Dit betekent dus het overstappen van willekeurige gehoorzaamheidscommando’s.
Van gehoorzaamheidsoefeningen zonder dat de hond een relevante contextuele reden voor het gedrag kan waarnemen, naar vaardigheden die voorspelbaar en passend uitgevoerd kunnen worden passend bij de elementen in de omgeving.
Zo ‘kent’ Groot geen enkele gehoorzaamheidscommando. Nou, hij kent er wel een paar van ‘horen zeggen’ maar zal ze nooit zo lukraak uitvoeren. Toch kan ik met Groot ontspannen aan de lijn wandelen, over een drukke markt, wel of niet spelen/socialiseren met andere honden en met hem uit eten in restaurants.
Allemaal dankzij het functionele wandelen dat wij vanaf dag 1 gedaan hebben.
Welk natuurlijk gedrag kan er wanneer geuit worden tijdens welke uitjes? Wat voor gedrag wens ik bij mijzelf en bij Groot te zien bij welke elementen in de omgeving? Hoe krijg ik dat voor elkaar met inachtneming van Groot’s mogelijkheden en talenten?
Er op deze manier naar gaan kijken, vanuit functionaliteit en perspectief vanuit je hond, kan een enorme verandering in het ‘ontspannen aan de lijn lopen’ betekenen. Misschien heb je wel altijd gewandeld zonder de vraag “Wat doen we in hemelsnaam?” voor je hond te beantwoorden. Wat als je zou beginnen met altijd je af te vragen waarom je jouw hond vraagt om iets te doen? Dat je zou erkennen dat het niet beantwoorden van de doelvraag de hond altijd aan zijn eigen conclusies zal overlaten?
Het maakt dingen gewoon veel logischer. Ik begrijp meer dan ooit tevoren hoe gefrustreerd mijn eerste honden moeten zijn geweest wanneer we niet vanuit hun perspectief gingen wandelen. We moeten elke wandeling in een groter plan laten voelen als een soort missie die we met hen delen!
Meer over ons te weten komen en gelijk zelf meer leren? Kijk dan eens verder op onze website https://wolfhalla.nl/ en volg ons op insta @wolf_halla Marra Mensink (@wolf_halla) • Instagram-foto’s en -video’s
Deze tekst is geschreven door gediplomeerd Family Dog Mediator en hondencoach Marra Mensink. Het overnemen van deze tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media met bronvermelding en benoeming van auteur wordt gewaardeerd. Voor een veilige en fijne samenleving voor mens en hond.