Genetici hebben de laatste jaren grote stappen gemaakt om meer duidelijkheid te creëren over het belang van het DNA profiel van verschillende hondenrassen. En hoewel veel wetenschappers de relatie tussen genetische selectie voor bepaalde functies in hun honden wel hebben begrepen alsmede het resultaat in samenhangend uiterlijk en gedrag, zijn de belangrijke gevolgen van deze effecten voor de moderne huishondeneigenaren pas recentelijk erkend, verspreid en onderzocht.
Iedere labrador is wel een hond, maar niet iedere hond is een labrador…
Een van de meest belangrijke doorbraken is toch wel geweest dat de verschillende hondengroepen genetisch gezien echt van elkaar verschillen passend bij de taken die ze hadden in de geschiedenis. Hoewel honden natuurlijk een groot gedeelte van hun genen delen, oftewel gelijk hebben, zit het belangrijke verschil in de details die verschillen. De enkel-nucleotide-polymorfismen (Engels: single-nucleotide polymorphism, afgekort als SNP) controleren namelijk hoe deze genen tot uiting komen. Deze software in het DNA zorgt er dus net zoals de hardware van het DNA voor hoe gedrag en kenmerken tot uiting komen bij een hond. Wat voor gedrag (en in welke mate) jouw hond laat zien ligt dus niet alleen maar aan hoe je hem opvoed, wat voor omgeving hij heeft of wat voor karakteristieke identiteitseigen trekjes hij heeft maar ook aan zijn genen, oftewel DNA.
Raak jij soms gefrustreerd van het gedrag van jouw hond?
Jouw relatie en band met jouw hond kan slagen of falen als je kijkt naar jouw begrip, verwachtingen en dagelijkse bezigheden in relatie tot de genen van jouw hond. Zonder een referentiekader en zonder de waardering voor de perceptie en instincten van jouw hond die komen bij het meegeleverde genenpakket, kan je behoorlijk tegen de lamp lopen en gefrustreerd raken tijdens het samenleven met jouw hond.
Daarom is het belangrijk om de geschiedenis van jouw hond te kennen. En dan bedoel ik niet wie de ouders waren en waar het nestje gefokt en geboren is, maar voor welke taak of taken jouw type hond oorspronkelijk voor bedoeld was. Want hoewel veel fokkers tegenwoorden ‘huishonden’ fokken schakel je het onderliggende DNA niet zomaar uit. Veel huishonden staan ook vandaag de dag nog onder sterke invloed van hun genenpakket beïnvloed door 1 of meerdere genetische werktypen. Ook zonder stamboom kan je hond een krachtige aanleg hebben voor bepaald gedrag en het is fijn als je hier op voorbereid bent of meer over leert.
Wat jij nodig hebt is een reality check!
Is het een graag werkende herder die het misschien lastig krijgt in een flat met grote open ramen? Of een waakhond die jou graag in bescherming neemt? Zou het een pittige terriër kunnen zijn die de Chihuahua van de buren aanziet voor een grote rat? Wellicht een rescue die maar blijft ontsnappen zodra hij de kans krijgt of een gevoelige doodle die wel overal angst voor lijkt te hebben? Je hebt meer/wat anders nodig dan een puppycursus om dit alles in goede banen te leiden. Wat jij nodig hebt is een reality check. Een sleutel op het slot van jouw hond. Een sleutel tot het begrijpen van de hond waar jij mee samenleeft.
In het bezit zijn van praktische en realistische verwachtingen over het natuurlijke gedrag van jouw hond kan HET verschil maken voor het opbouwen van een goede sterke band en relatie. Dit kan je voor elkaar krijgen door ten eerste het genenpakket van je hond te checken. Via bijvoorbeeld Embark kan je het DNA van je hond laten testen. Zo krijg jij een compleet plaatje van het DNA van jouw hond. Niet alleen ontdek je zo wat voor ras(mixen) er in jouw hond vertegenwoordigd zijn, maar kan je ook kijken naar eventuele gezondheidszaken om zo inzichtelijke beslissingen te kunnen maken voor zijn welzijn. Daarnaast kan je meer leren over de geschiedenis van jouw rastype(n), waar ze oorspronkelijk vandaan komen en wat voor reis ze over de wereld hebben gemaakt.
Het ligt niet allemaal aan de opvoeding…
Al deze kennis kan je vervolgens inzetten om nog meer over jouw hond te leren en je gedrag en training erop aan te passen om zo met het instinct mee te werken in plaats van er tegenin. Via bijvoorbeeld een workshop Meet Your Dog (https://wolfhalla.nl/mijn-hond-leren-lezen/) kan je nog meer leren over de typische gedragingen die vaker bij jouw rastype voorkomen. Deze inzichten kan je vertalen naar de praktijk om zo met wederzijds begrip te werken aan een fijne band en goede samenwerking passend bij jullie gezamenlijke karakters.
Nee, het ligt niet allemaal aan de opvoeding! Opvoeding is een belangrijk element, maar hoe jouw hond opgroeit blijft een samenspel tussen alle belangrijke elementen; opvoeding, de omgeving, genen en individualiteit. Kennis hebben van de genen en weten hoe dit zich uit bij jouw hond en daarmee om kunnen gaan in de praktijk brengt je verder. Verder door verbinding!
Deze tekst is geschreven door gediplomeerd Family Dog Mediator en hondencoach Marra Mensink. Het overnemen van deze tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media met bronvermelding en benoeming van auteur wordt gewaardeerd om zo gedegen moderne wetenschappelijke kennis te verspreiden voor een veilige en fijne samenleving voor mens en hond.