Jouw hond is meer dan een huisdier

Marra Mensink (’t Loo-Oldebroek) – Gecertificeerde Family Dog Mediators sporen alle hondenliefhebbers aan om hun voordeel te doen met de net gelanceerde half uur durende versie van de uitgebreide professionele toegepaste ethologie cursus dat hun eigen leven en werk met honden zo krachtig getransformeerd heeft.

“Er werd ons verteld dat honden ‘huisdieren’ zijn. Dat het er aan ligt hoe je ze opvoed. Dat natuurlijk gedrag ‘verkeerd’ of ‘ongewenst’ is en dat de hond maar getraind moet worden. Al deze mythes over ‘de perfecte hond’ of ‘het perfecte huisdier’ zijn een illusie. Het is een fantasie en simpelweg niet waar,” aldus Brophey en Mensink, respectievelijk oprichtster van de Family Dog Mediation service en Professionele Family Dog Mediator. Een indringende trailer kondigt een half uur durende film aan speciaal gemaakt voor hondenliefhebbers. Marra Mensink ziet dit als een positieve richting en goed nieuws voor hun klanten en hun honden; deze krachtige half uur durende kern aan kritische informatie, gemaakt uit de volledige toegepaste ethologie en L.E.G.S. cursus zal de kennis en het begrip van een gezin over het gedrag van hun hond verdiepen en verbreden en een beter licht schijnen over de oorzaken van bepaald gedrag van hun hond en het gezin in staat stellen om beter passende doelen te stellen. Omdat het ‘probleemgedrag’ van honden wereldwijd toeneemt is het een welkome boodschap voor worstelende hondenliefhebbers die denken dat hun hond een probleem heeft of dat ze zelf gefaald hebben.

“Om van ze te houden, moeten we ze kennen,” zegt Brophey. “Om ze te kennen, moeten we zien voor ALLES wat ze zijn. Honden zijn zoveel meer dan een huisdier.” “Voor een gelukkige hond moeten we verder kijken dan een basis gehoorzaamheidscursus,” aldus Mensink. Met hondenliefhebbers delen ze de complexiteit van honden in een korte documentaire stijl film: Jouw hond is meer dan een huisdier – De wetenschap van L.E.G.S. voor hondenliefhebbers. “Mijn passie voor hondenliefhebbers was om alle wetenschap te combineren in een duidelijk, herkenbaar plaatje gevuld met belangrijke details die we vaak missen als we naar onze honden kijken. We zijn het niet alleen aan hun verschuldigd, maar ook aan alle hondenliefhebbers op aarde, om het hele plaatje te zien, erover te spreken en betekenisvolle hulp te geven daar waar nodig.” Brophey geeft aan dat wanneer het hele plaatje begrepen wordt door hondenliefhebbers veel communicatieproblemen verholpen kunnen worden en het leven en welzijn van zowel hond als mens verbeterd. Zeker omdat er nog veel achterhaalde informatie in omloop is die de honden en de relatie tussen hond en mens eerder beschadigen dan helpen.

Het huidige model van hondentraining is te simplistisch en achterhaald en moet hoognodig evolueren. De toegepaste ethologie, de wetenschap van het L.E.G.S. model en de Family Dog Mediation service zijn het model van de toekomst. Honderden professionele hondentrainers en hun klanten zijn het hier mee eens. “Dit is precies wat de hondentraining beroepsgroep nodig heeft; een upgrade”, zegt Jon Davison in zijn review over de complete cursus. Want inderdaad, de erkenning dat honden meer zijn ‘dan hun opvoeding’ is een diepgaand statement in een cultuur dat keer op keer abusievelijk het ‘schone lei’ plaatje promoot als je denkt aan hondengedrag. In het licht van de recente headlines in de media over de resultaten van een wetenschappelijk onderzoek over genen en gedrag laat hondenliefhebbers wereldwijd nadenken over de kijk van honden op de wereld.

Deze cursus maakt een einde aan de discussie en verwarring met hoogstaande gevestigde wetenschap dat alle lijntjes met elkaar verbind zodat we het hele L.E.G.S. plaatje kunnen zien en begrijpen dat dit voor ieder dier op aarde geld.

Learning (Leren): Ja, hoe je ze opvoed is belangrijk. De ervaringen en educatie die een hond heeft ieder dag zijn een belangrijk element als je kijkt naar het gedrag van een hond, maar het is maar een kwart van het verhaal.

Environment (Omgeving): De externe condities van het leven van een hond – historisch gezien, tijden het opgroeien en in het nu- hebben een grote invloed op het gedrag van een hond.

Genetics (Genen): Het DNA dat aan de basis staat van een hond, zowel aan de binnen- als buitenkant is belangrijk, zeker als we kijken naar de kunstmatige selecties die wij historisch gezien hebben doorgevoerd om bepaald gedrag te versterken en zal zeker van invloed zijn op de families die met de hond samenleven.

Self (Individu): Iedere hond is een individu en heeft zijn eigen ervaringen en bewustzijn. De interne condities van zijn wereld – geslacht, leeftijd, gezondheid, persoonlijkheid, etc – zijn uniek en belangrijke factoren in hun gedrag.

“Waar het op neerkomt”, zegt Brophey, “is dat honden geen uitzondering zijn op de natuurlijke wetten. Het is tijd dat we beginnen te kijken naar het hele plaatje en dat ze meer zijn dan ‘huisdieren’.”

Nederlandse Family Dog Mediator Marra Mensink, eigenaresse van ‘Wolfhalla’ heeft het L.E.G.S. model geïntegreerd in haar praktijk na het volgen van Brophey’s professionele cursus en is een van de eerste Family Dog Mediators in Nederland. “Dit maakt echt het verschil voor mijn klanten,” aldus Mensink. “De opluchting door een beter begrip voor het natuurlijke gedrag van hun hond samen met de praktische oplossingen die ik nu kan bieden zijn fantastisch.” Ze is opgewonden deel uit te maken van een internationale community van professionals die de toekomst tegemoet treden als Family Dog Mediators. Als Family Dog Mediator is ze onderdeel van de revolutie in de hondentraining waarbij het achterhaalde ‘gehoorzaamheidsmodel’ wordt losgelaten en echte Life Skills worden ingezet.

Brophey’s professionele L.E.G.S. toegepaste ethologie cursus werd voor het eerst gelanceerd in 2021 en opgebouwd uit verschillende hoogstaande wetenschappelijke velden in de gedragswetenschappen. De half uur durende film versie is de korte kern van deze cursus speciaal voor hondenliefhebbers en gezinnen.

Hondenliefhebbers en families die meer willen leren over het gedrag van hun hond en waar het vandaan komt kunnen dit doen via de Nederlandse gecertificeerde Family Dog Mediator (FDM) Marra Mensink, oprichtster van ‘Wolfhalla’. Hier kan je kiezen om een workshop te volgen “Meet Your Dog” bestaande uit 3 onderdelen – Video jouw hond is meer dan een huisdier, Theorie over jouw hond en een gezamenlijke wandeling waarin je jouw hond nog beter leert kennen. Ook kan je een complete basiscursus toegepaste ethologie volgen met of zonder praktijkles.

Wil jij een workshop of basiscursus toegepaste ethologie volgen op Wolfhalla neem dan contact op via https://www.wolfhalla.nl/contact

Brophey is een toegepaste etholoog (de studie gericht op de relaties tussen dierlijk en menselijk gedrag in gevangenschap), een gecertificeerde Hondengedragsdeskundige en auteur van het book – Meet your Dog. Ze presenteerde ook de populaire en industrie veranderende TED talk getiteld The Problem with Treating a Dog Like a Pet. Mensink is door haar opgeleid als Family Dog Mediator. Mensink heeft haar specialisatie in natuurlijk gedrag met een Snuffelbos toegankelijk na reservering.

Wil je meer weten over het Snuffelbos? Kijk dan op https://www.wolfhalla.nl/snuffelbos of hier https://wolfhalla.nl/gedrag/op-sniffari

Hee, ik ben Marra

Master of Education en Professional Family  Dog Mediator.

In mijn artikelen een uitleg over natuurlijk gedrag bij honden zodat ook jij wetenschappelijk onderbouwde keuzes kan maken met betrekking tot jouw hond.

Bovendien tips en tricks van mij als Kynologisch Instructeur  en Hondengedragsdeskundige voor positieve hondentraining, science-based, welzijnsgericht en force-free!

meer artikelen