Akoestisch maskeren van geluiden is de meest effectieve manier om honden te beschermen tegen ongewilde geluiden, maar er zijn betere manieren dan white noise machines.
Het kan heel moeilijk zijn om te zorgen voor een hond die (over)gevoelig is voor geluid. Of je hond nu bang is voor onweer, vuurwerk, het dichtslaan van een autodeur, de bal die de buurjongen de straat door trapt of andere geluiden.
Een diergeneeskundige gedragstherapeut (helaas hebben wij er hier maar 1 van in Nederland) kan helpen met het voorschrijven van passende medicijnen en een welzijnsgerichte Family Dog Mediator, gedragsdeskundige of hondencoach kan met counterconditionering & desensibilisatie oefeningen de (over)gevoeligheid van je hond op geluiden doen laten afnemen. Dit kost tijd…
Als je onmiddellijk de intensiteit van geluiden wil laten afnemen waar je hond bang voor is kan je gebruik maken van ‘akoestisch maskeren’ of ‘geluidsmaskering’. Dit zorgt voor een afgenomen kans op nerveus of angstig gedrag door de triggers van het geluid. Deze techniek is anders dan geluidswering. Daar gebruik je een andere techniek voor; namelijk het verminderen van geluiden in de omgeving via koptelefoons of oordopjes wat in de meeste gevallen geen (goede) opties zijn voor honden.
Wat is het maskeren van geluiden?
Akoestisch maskeren is een techniek waarbij we geluid toevoegen aan de omgeving om de intensiteit van het ongewilde geluid te verminderen. Het toevoegen van maskerende geluiden maakt het moeilijker om de andere (triggerende) geluiden in de omgeving te ontdekken. Het verhoogd het omgevingsgeluid waardoor plotselinge geluiden als minder plotseling worden waargenomen. Soms ‘verdwijnt’ hierdoor het probleemgeluid maar meestal, zoals met onweer en vuurwerk, worden de geluiden minder hard en beangstigend voor de hond.
Geluidsmanagement: definities
Het verminderen van de effecten van enge of irriterende geluiden voor hond en mens is een enorme industrie. Er is een grote verscheidenheid aan tactieken die ingezet kunnen worden om je doel te bereiken, maar akoestisch maskeren is volgens de wetenschap het meest effectief gebleken. Verwar akoestisch maskeren niet met geluidswering. Hoewel er al geluidswerende koptelefoons zijn voor mensen, (deze werken dus met een andere techniek dan geluidsmaskering) zijn deze nog niet beschikbaar voor honden.
Passief lawaai management maakt gebruikt van het blokkeren van geluidsgolven zodat deze het trommelvlies niet kunnen bereiken. Een veel gebruikt voorbeeld door mensen zijn oordopjes. Er is een verscheidenheid aan draagbare materialen op de markt voor honden zoals Mutt Muffs, Rex Specs Ear Pro en Hush Muffs, maar zeker niet alle honden willen deze dragen en ze blokkeren niet effectief de lage frequenties van onweer en vuurwerk.
Best bewezen geluiden voor akoestisch maskeren:
- Gegenereerde willekeurige ruis of andere breedbandruis. Willekeurige ruis is kunstmatig gecreëerd geluid volgens een algoritme. Het bevat een steeds veranderende mix van frequenties. Bruine ruis heeft de laagste frequenties en is het meest veelzijdig in maskeren. Roze ruis heeft een gemiddeld aantal frequenties en witte ruis heeft de minste. Opnames van de oceaan, de zee, watervallen, vliegtuigen en winterse sneeuwstormen zijn gebruikelijk breedband en hebben veel van de eigenschappen van willekeurig geluid. Ga voor de massieve breedband geluiden met lage frequenties (uiteraard nadat je gecontroleerd hebt dat je hond er niet bang voor wordt.) Het is het meest effectief om audio opnames via YouTube (of ander bron) over een home cinema set dolby surround af te spelen. Zorg dat je speakers van goede kwaliteit zijn om juist die goede lage frequenties te pakken. Een standalone apparaat (zoals de Relaxopet ) is een alternatief, maar zorg voor kwaliteit en lage frequenties.
- Een ventilator. Hoe groter, hoe beter. Hoe krachtiger, hoe beter. Maar iedere ventilator helpt.
- Wasmachine en vaatwasser. Je kunt je normale wassen doen tijdens bijvoorbeeld onweer en de grote, zwaardere programma’s tijdens bijvoorbeeld vuurwerk (zo verspil je niet onnodig water.)
- Wasdroger. Als je hond er ok mee is, kan je bijvoorbeeld een paar sportschoenen in de droger stoppen. Een zeer effectief maskerend geluid voor de donder in onweer en de knallen tijdens vuurwerk.
- Alles met een motor. Zelfs de robot stofzuiger (zolang je hond daar uiteraard niet bang voor is.)
Als de best bewezen opties geen optie zijn..
- Muziek. Onthoud de principes; je wil veel lage frequenties op een bijna constant volume en geen lange pauzes tussen muziekstukken in. Denk aan pop muziek, Heavy Metal en Taiko Drums. Gebruik deze muziek alleen als je hond er al aan gewend is, helemaal ok mee is en niks om geeft.
- De menselijke stem. Lage menselijke stemmen zijn goed in het maskeren van andere geluiden. Zet dus bijvoorbeeld een audioboek aan of een podcast met een lezer/spreker met een diepe, lage stem. Als je zelf niet afgeleid wil worden door het verhaal, kies dan een taal die je niet spreekt.
- Zelf lawaai maken. Als je weet dat er een eenmalig geluid aankomt waar je hond een hekel aan of angst voor heeft kan je zelf lawaai maken door bijvoorbeeld de basstem in een operastuk na te zingen of door klapgeluiden met je handen te maken. Zorg voor juist volume van je maskeringsgeluid.
Welk willekeurig geluid is het beste voor jouw hond?
De twee geluidsbronnen die het best maskeren zijn ventilators en geluiden die we afspelen vanuit goede kwaliteits dolby surround speakers. Welke beter is? Ieder geluid heeft zijn voordelen, maar het belangrijkste: jouw hond geeft niets om het geluid.
Voordelen van ventilatoren:
- Je hond is misschien al gewend aan een ventilator.
- Ventilatoren genereren lagere frequenties dan de meeste speakers (tenzij je sub-woofers hebt.)
- Kunstmatig gegenereerd geluid, specifiek bruine ruis, kan honden beangstigen.
Voordelen van willekeurig geluid:
- Je hond is wellicht al gewend aan veel geluiden die uit je speakers komen.
- Willekeurigheid van de geluiden is op goed voor maskering. Ventilator geluid is klinisch en maskeert niet net zoveel frequenties.
- Je hebt controle over het volume en type van lawaai.
Als je hond ok is met meerdere interventies is er geen reden om niet beide of meerdere in te zetten. Je kan een ventilator hebben, willekeurig geluid, de droger aan en lekkere muziek voor jou!
Waarom werkt akoestisch maskeren?
Frequentie is 1 van de belangrijke manieren waarop we geluiden kunnen categoriseren en vormen dus een gids in onze aanpak waarop we onze honden kunnen beschermen tegen bepaalde geluiden. Frequentie betekent hoe vaak een geluidsgolf een volledige oscillatie ( het rond een vast punt heen en weer gaan van massa of energie ) per seconde uitvoert. Vanuit daar ga je naar de Hertz van een geluid. Binnen de natuurkunde is er uitgezocht op hoeveel Hertz lage en hoge geluiden zich voortbewegen en wat dan vervolgens de beste maskeringsgeluiden zijn om dit te matchen.
Karakteristieken van goede maskeringsgeluiden
- Geluid is constant en van een constant volume (zodat het niet stil is als net die klap komt.)
- Het geluid is breedband. Dit betekent dat het meerdere frequenties tegelijk bevat.
- Je hond moet ok zijn met het geluid. Dit kan zoeken zijn, want het ideale maskeringsgeluid heeft dezelfde of lagere frequentie dan de frequentie van het geluid waar je hond bang voor is. Het is dus kijken naar welke dezelfde-frequentie-geluiden goed maskeren, maar waar je hond niet op reageert.
Stappenplan
Zijn (bepaalde) geluiden een probleem voor je hond? Twijfel dan niet langer en ga nu aan de slag met uitzoeken wat werkt voor jouw hond. Ook angst voor geluiden blijft maatwerk.
- Maak een lijst van triggerende geluiden
- Zoek uit op welke frequenties deze geluiden zich afspelen
- Zoek uit welke geluiden deze geluiden kunnen maskeren waar je hond niet op reageert.
- Zet met oefenen niet alles tegelijk in zodat je kan uitzoeken wat wel en niet werkt voor jouw hond.
- Werkende technieken gevonden? Dan kan je uiteraard gaan combineren en kijken of dat nog meer effect heeft.
- Zoek een welzijnsgerichte professional die jou kan helpen met counterconditionering en desensibilisatie voor de langere termijn.
- Zet realistische doelen om de uitkomsten van je eigen verwachtingen van de resultaten straks ook echt te kunnen vieren!
Sterkte allemaal!
Ik wens eenieder fijne dagen en een mooi 2024! Een extra knuffel voor de mensen met een hond die alles op alles zetten om ook deze Oud en Nieuw weer te overleven!
Deze tekst is geschreven en vertaald door gediplomeerd Family Dog Mediator en hondencoach Marra Mensink. Bron: WholeDog Journal. Oorspronkelijke auteur: Eileen Anderson. Voor een veilige en fijne samenleving voor mens en hond. Volg ons op instagram voor het dagelijks leven en realistische tips en tricks: Marra Mensink (@wolf_halla) • Instagram-foto’s en -video’s.