We kennen het allemaal. Je hebt een vraag aan een andere hondeneigenaar en ze lijken je haast uit te lachen, doen niet wat je hebt gevraagd en kijken je ook nog eens na alsof jij gek bent of dat jouw hond iets mankeert. Als je het vervolgens uit wil leggen gaat het van kwaad tot erger en jij druipt, al dan niet na een woordenwisseling, hevig gefrustreerd af. Hoe komt dit nou? Waarom gaat het steeds mis en hoe kan jij je hier tegen wapenen?
Dit komt omdat je met een aantal verschillende complexe psychologische en taalkundige aspecten te maken hebt op het moment dat je ‘in discussie’ gaat met de persoon letterlijk ‘tegenover je.’ Vandaag licht ik 1 van deze aspecten toe; het gebruik van drogredenen tijdens het gesprek.
“Maar dit slaat toch helemaal nergens op?”
Jij hebt je verdiept in de hondentaal, doet je stinkende best om jouw hond te begeleiden, beschermen en weet jullie valkuilen. Ook heb je geleerd dat het ok is om nee te zeggen en op te komen voor jezelf en je hond. Toch gaat het soms mis, je voelt de frustratie opkomen en je bloed begint langzaam te koken. Waarom wil die persoon niet luisteren? En waarom wordt jij zo gefrustreerd? Wat gebeurd er in het gesprek dat jij denkt “maar dit slaat toch helemaal nergens op?”
Het gebruik van drogredenen van de persoon tegenover kan dat met je doen. Alsof hij het bloed onder je nagels vandaan wil zien komen! Het herkennen van deze drogredenen en er een antwoord op hebben of passende techniek kan jou helpen om die frustratie te niet zo hoog op te laten lopen en het probleem neer te leggen waar het probleem mag zijn; bij die andere persoon in plaats van bij jou.
Verschillende soorten drogredenen
Er zijn verschillende soorten drogredenen die mensen aandragen om hun gedrag te rechtvaardigen en jouw gedrag in het verdomhoekje schuiven. Hieronder lees je een aantal voorbeelden met een voorbeeld uit de praktijk en een coping strategie.
Onjuiste oorzaak-gevolg relatie
De persoon tegenover jou doet alsof er een verband is tussen de oorzaak en het gevolg van iets, terwijl dit verband niet bestaat of bewezen is. “Er zijn in het nieuws zaken geweest van bijtincidenten met een bulldog. Jij hebt een bulldog, dus jij hebt een gevaarlijke hond. Jij moet je hond aan de lijn houden”. Tegenargument; “Heeft u van een deskundige gehoord wat de oorzaak was van de bijt? Ik ook niet. Jammer he? Fijne dag!”
Verkeerde vergelijking
Er worden twee zaken onterecht met elkaar vergeleken die eigenlijk helemaal niet met elkaar te vergelijken zijn. “Pugs en Cane Corso’s zijn beide honden. Als de ene mag, dan moet de andere ook mogen”. Tegenargument; “Water en arsenicum zijn beide vloeibaar, zal ik wat te drinken voor u halen? Fijne dag!”
Overhaaste generalisatie
Er wordt uit 1 incident een conclusie getrokken die voor iedereen geldt. “Mijn hond kreeg haar hele leven 3 plakken leverworst en is 13 jaar geworden. Het geven van leverworst is dus gezond.” Tegenargument; “Goh, wat fijn! Moet je je voorstellen als je dat niet had gedaan, misschien was ze wel 20 geworden!” Fijne dag!
Cirkelredenering
Er wordt eigenlijk helemaal geen valide argument gegeven, maar hetzelfde idee met andere woorden herhaald. Er is geen onderbouwing maar meer van hetzelfde om maar wat te zeggen te hebben. “Ik heb een hekel aan herders omdat ik ze niet mag.” Tegenargument; Sorry u zegt nu steeds hetzelfde zonder uzelf uit te leggen. Gezien u geen echt argument heeft, ga ik weer verder. Fijne dag!
Persoonlijke aanval
De persoon valt jou aan als persoon in plaats van in te gaan om argumenten. Doordat iemand je persoonlijk aanvalt trekt iemand je geloofwaardigheid in twijfel terwijl hier geen reden voor is. Ook al blaft jouw hond, dan nog kan je veel weten over hondengedrag. Je gaat hierdoor twijfelen aan jezelf. “Wie denk je wel niet dat je bent, je weet er niets van! Kijk jouw hond nou tekeergaan!” Tegenargument; “Inderdaad, mijn hond gaat tekeer en ik weet precies hoe het komt! Dus ik ga nu bij u vandaan! Fijne dag!
Het bespelen van he publiek
Er wordt iets beweerd waar je als publiek niet snel tegenin durft te gaan. Er wordt een beroep gedaan op de emoties. “Die hond viel mijn hond aan! Het is een valse hond! Let op mensen, blijf uit de buurt voor dat jouw hond de dupe is! Tegenargument; “Ik zie dat u erg emotioneel bent, als u nou even boos doet, schreeuwt en met uw armen zwaait, dan loop ik met een boogje om u heen zodat wij uw emotie niet overnemen. Fijne dag!
Onjuist beroep op een autoriteit
Er wordt een bekend persoon aangehaald om het standpunt mee te onderbouwen. Deze persoon is echter niet op de juiste wijze geschoold. “Je moet je hond laten zien dat jij de baas bent. Gerard Joling zei dat ook op televisie in Shownieuws.” Tegenargument; “Gerard is een zanger, geen hondendeskundige. Fijne dag!
Voor rust en zelfvertrouwen
Het herkennen van drogredenen kan je rust geven en meer zelfvertrouwen in je eigen capaciteiten. Hierdoor creëer je ruimte voor jezelf om je te focussen op dat wat goed is voor jou en jouw hond. Het helpt je om ‘de mening’ van anderen sneller naast je neer te leggen en kritischer te worden als het gaat om de uitspraken die mensen doen. Het helpt je ook om de juiste hulp te vinden als je tegen problemen aanloopt met je hond. Want als jij de drogredenen kan onderscheiden bij hondentrainers dan kan je eerder op het juiste pad naar echte hulp.
Zij deed het al jaren zo
Zo heb ik op dit moment een klant die bij een zogenaamde professional was geweest met haar 8 maanden oude Mechelse herder. Totaal ontredderd had zij de hoop opgegeven nadat haar verteld was dat ‘er niks meer te beginnen was met haar hond’ omdat zij het probleem niet kon oplossen. Zij gebruikte de drogreden van traditie. Zij deed het al jaren zo met honden en dus als het niet werkte dan lag het aan de hond.
Drogredenen; je hoort ze in de politiek, de wetenschap en op straat. Sterk lijkende argumenten waarbij er toch iets niet klopt in de argumentatie. Om je (emotioneel) niet te laten leiden door deze beweringen en steeds weer in dezelfde valkuil te stappen met je hond is het handig om ze te herkennen. Dit is helpend om je eigen grenzen beter af te bakenen en jezelf en je hond op te zetten voor succes!
Deze tekst is geschreven door gediplomeerd Family Dog Mediator en hondencoach Marra Mensink. Het overnemen van deze tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media met bronvermelding en benoeming van auteur wordt gewaardeerd om zo gedegen moderne wetenschappelijke kennis te verspreiden voor een veilige en fijne samenleving voor mens en hond.